Tuesday, 23 August 2016

Resepi dan proses memasak pulut Ketupat Palas Biasa MJ

Resepi dan Proses Memasak Pulut Ketupat Palas Biasa Mak Janda

Ketupat palas MJ merupakan buatan wanita Felda yang terdiri daripada para ibu tunggal yang mencari rezeki di masa senggang mereka yang terletak di utara tanah air.

.
.

Menggunakan beras pulut susu siam yang berkualiti yang diimport dari Padang Besar / Betong (Sempadan Malaysia-Thai). Beras pulut susu gred AAA ini menghasilkan pulut yang putih gebu, enak dan lembut.




Resepi Ketupat Palas Biasa MJ



1 gantang beras pulut susu
12 biji kelapa
1 genggam gula
1 genggam garam kasar
Daun Pandan (optional)

Atau

1kg beras pulut susu
1400 ml santan kepala
1 tbsp garam
2tbsp gula
Daun Pandan (Optional)


Cara - Cara menyediakan pulut

  1. Rendam beras pulut seketika sebelum beras di basuh dengan air kosong sebersih-bersihnya.
  2. Masukkan santan kedalam kuali atau periuk.
  3. Masukkan garam dan gula kedalam santan dan masak santan secara teknik 'scalding'
  4. Setelah santan masak, masukkan beras pulut yyang telah di basuh dan disejat.
  5. Kacau beras sehingga sebati dengan santan.
  6. Setelah santan kering dan sebati dengan pulut, biarkan adunan pulut sejuk dan sedia untuk di balut dengan daun palas.




Untuk Tempahan : +6019 6972544 atau Email kepada ketupatpalasmj@gmail.com atau 'Like' Ketupat Palas, Serunding & Frozen Food MJ Facebook page. 'Follow' ketupatpalasmj Instagram.

No comments:

Post a Comment